2001 Accent GSI Idle-Surge problem - Hyundai Forum: Hyundai Performance Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old 09-06-2006, 12:08 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: , Non-US
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Default 2001 Accent GSI Idle-Surge problem

Hey All..

My 2001 Accent GSI started this strange thing. Idle is normal at startup but after driving, idle seems to "stick" at around 200 RPM. I cleaned the mechanical throttle spring, etc. But last night it while coming to stop, I stepped on the clutch and it starting reving higher and higher and got up 5500 before I kicked it down by pushing the gas pedal quickly.

My next guess is to change the PCV valve.

Has anyone had this problem?

Thanks,
Greg
shiftergrifter is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 09-06-2006, 12:12 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: , Non-US
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Default Re: 2001 Accent GSI Idle-Surge problem

Sorry, that's 2000 RPM, not 200 RPM. Sorry. It is "sticking" high, not low. And now reving by itself and surging while driving.
shiftergrifter is offline  
#3 Old 09-07-2006, 02:01 PM
Senior Member
 
Komptek's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Fort McMurray, AB Canada
Posts: 498
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Default Re: 2001 Accent GSI Idle-Surge problem

do you have a aftermarket throttle body?
Komptek is offline  
#4 Old 09-07-2006, 06:16 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: , Non-US
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Default Re: 2001 Accent GSI Idle-Surge problem

No aftermarket throttle body. The car is stock except for some 15" rims. Last night I took out the pcv valve and cleaned it. I took off the air cleaner supply hose and cleaned out the butterfly valve - but it looked pretty clean anyway. A bit of carb cleaner and air. Put some WD on the pivot for gas pedal and some more carb cleaner in the throtttle spring. It is all very clean mechanically. I pulled off the harness from the TPS and plugged it back in incase of corrosion or loose fitting.
Today the car didn't have the problem.
But it has dissapeared and come back before. We will see over the next few days.
Thanks.
shiftergrifter is offline  
#5 Old 09-07-2006, 06:26 PM
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Laval, Non-US
Posts: 41
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Default Re: 2001 Accent GSI Idle-Surge problem

Idle speed actuator? That's the wire connected to the right of your throttle body when looking into the engine bay. maybe look into this. The center one is the throttle position sensor.
supralight is offline  
#6 Old 09-07-2006, 07:31 PM
Senior Member
 
ozone's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: MO
Posts: 453
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Default Re: 2001 Accent GSI Idle-Surge problem

My o2 accent did this, I don't know if it's the same or not (I have a 1.6l) anyway there is a silinoid on the throttle body that I think controls the air input in motor.Take it off and there is a little metal flap inside that rolls up into unit. Myne was carboned up real bad. So I took some rubbing alcohol on a q - tip and cleaned as well as I could. MY car had this problem at about 20,000 miles, no problems since I'm at 40,000.

2 1/4 exhaust & 421 header, SRI, eibach & kybs, front & rear whiteline swaybars, front strut brace. poly motor bushings.
ozone is offline  
#7 Old 09-12-2006, 02:15 AM
Senior Member
 
Komptek's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Fort McMurray, AB Canada
Posts: 498
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Default Re: 2001 Accent GSI Idle-Surge problem

Had same problem today, was my Air Temp Sensor wires, somehow one of them got a little cooked? Probable my bad mechanical skills. Had to resolder the wire runs good now. Although while it was on the frizts I disconnected the completet wire harness for that sensor. Now at Idle the car ran like a baddly tuned engine but once I got going, maybe it was just me being happy that it ran, but I swear I was runnign with a bit more HP. Oh yah Gas was being drunken faster then usually as well so I betthat had something to do with it. Probaly not something you would want to do for regular driving but it would be somethign to try ona DYNO for kicks.
Komptek is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Hyundai Forum: Hyundai Performance Forum > Model Specific Forums > Accent/Excel/S-Coupe


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome